Remissvar
Remissvar SLMF – Utbildningsregioner Läkarförbundet
Publicerad 13 december 2021
Yttrande från Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) gällande remissen om ”Utbildningsregioner– regioner med ett särskilt utbildningsuppdrag ” Ärendenr Gem 2021/0215
Bästa Remissvarsmottagare!
SLMF tackar för möjligheten att yttra oss över rubricerad remiss. Vårt förankrade remissvar presenteras nedan.
Överlag välkomnar SLMF initiativet. Små specialistföreningar behöver stöttning i specialistläkarutbildningsfrågor. Extern finansiering välkomnas. ALF-modellen torde utgöra en rimlig utgångsmodell.
Vi är dock kritiska till att utbildningsregionerna förväntas betala för ST-läkarlöner som avser utbildning av STläkare till andra regioner; extern finansiering av dessa ST-läkarlöner måste ingå i uppdraget.
Vidare väcker remissens innehåll och aktuell utformning flertalet frågetecken för vilka SLMF reserverar sig.
1. Små specialiteter har väldigt svårt att bedriva extern kvalitetsgranskning av sin egen ST-utbildningen. Om extern granskning är ett krav för att bli utsedd till utbildningsregion, vilka specialistläkare ska bedriva dessa granskningar? Skall de av Socialstyrelsen definierade, små bristspecialiteterna få ta in stöttning från specialistkollegor med angränsande, relevant specialitet för att bedriva dessa externa granskningar? Är det SPUR som skall utses som granskningsorgan?
2. Hur definieras en godkänd extern granskning? Räcker graderingen ”C” enligt SPURmodellen eller krävs en bättre gradering (A eller B) för att kunna utses till utbildningsregion?
3. Hur lång tid ska en ”godkänd” extern granskning gälla, dvs hur länge får en utbildningsregion utbilda? Och vem utvärderar utbildningsregionernas erbjudna utbildning efter denna tidsperiod? SPUR? I så fall behöver SPUR:s mandat reformeras så att underkända lärosäten de facto mister utbildningsrätten men hur länge mister de i så fall utbildningsmöjligheten av nya ST-läkare? Vilken instans utvärderar när en underkänd utbildningsregion får återuppta ST-utbildningen igen? Och hur skall STläkarna skyddas från att komma i kläm om en utbildningsregion blir underkänd under deras utbildningsperiod (sk. ST-block)?
4. Hur skall redan rådande brist på kliniska huvudhandledare kringgås? Vår uppfattning är att bristen på huvudhandledare och mottagningslokaler är den största begränsande faktorn för utbildning av ST-läkare inom allergologin, en till oss viktig och angränsande bristspecialitet.
Stockholm, 13 december 2021
För Svensk Lungmedicinsk Förenings räkning,
Stéphanie Mindus, Vice Ordförande och Remissansvarig